Door slim schenken en aanpassing testament lagere AWBZ-bijdrage

Door slim schenken en aanpassing testament lagere AWBZ-bijdrage

Bron: www.nos.nl:

Ouderen sluizen massaal hun geld weg nu de regels voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) zijn aangepast. Dat blijkt uit een rondgang langs notariskantoren .

Door de nieuwe AWBZ-regels die in januari zijn ingegaan, moeten ouderen die een flink bedrag op hun bankrekening hebben veel meer betalen voor een plek in een verzorgings- of verpleeghuis dan ouderen zonder spaargeld.

Mensen met meer dan 21.000 euro op de bank betalen een eigen bijdrage voor een verblijf in een instelling die kan oplopen tot bijna 2200 euro per maand.

Advies

Eén op de tien consulten bij Notariskantoren en de helft van de telefoontjes die binnenkomen gaan over de AWBZ, vertelt juridisch directeur Lucienne van der Geld in het Radio 1 Journaal.

“Ze hebben het ontzettend druk. Veel mensen willen advies inwinnen bij de notaris over hoe ze hun vermogen kunnen verminderen voor die AWBZ.” Opvallend is dat het vooral om personen gaat die nog niet in een AWBZ-instelling zitten en nog best jong zijn, zegt Van der Geld.

Volgens Van der Geld is het aantal schenkingen en testamenten enorm toegenomen. Bijna een kwart van de cliënten heeft al maatregelen genomen en hun huis of geld aan kinderen of andere familieleden geschonken. Nog eens 40 procent heeft één van de notarissen opdracht gegeven om dat te doen, zegt ze.

Legaal

Omdat de wet ruimte biedt om het vermogen te verkleinen, doen deze mensen niets wat niet mag. “Dit zijn mensen die bang zijn dat ze heel hun vermogen moeten opeten en dat ze geen erfenis meer hebben om aan hun kinderen na te laten”, aldus Van der Geld.

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid dacht dat het wel zou meevallen met het wegsluizen van vermogen als de nieuwe AWBZ zou ingaan, maar dat blijkt nu dus toch anders te zijn.

In oktober vorig jaar stemden alle partijen in de Tweede Kamer in met de wet. Volgens CDA-Kamerlid Keijzer was de gedachte achter de wet goed. “Als je meer geld hebt, draag je meer bij. Maar nu pakt het op zo’n manier uit dat je je afvraagt: is dit nou de bedoeling geweest?”

Mona Keijzer

Keijzer wijst erop dat het CDA staatssecretaris Van Rijn nog heeft gevraagd wat de nieuwe wet in de praktijk zou betekenen. Hij zou toen gezegd hebben dat mensen gemiddeld 235 euro per maand meer zouden gaan betalen dan voorheen. Volgens Keijzer krijgt het CDA nu mails en brieven van mensen die maar liefst 900 euro meer betalen.

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Van Rijn over de gevolgen van de nieuwe AWBZ.

Meer weten? Neem dan contact op met het kantoor van Notaris Boon, tel 0252-413244 of info@notarisboon.nl