Erfenis planning alleen voor de rijken?

Erfenis planning alleen voor de rijken?

In april dit jaar deed ik in deze column al een de oproep om oude testamenten eens goed te laten checken. Meestal zijn het korte testamenten die maar 2 of 3 bladzijden lang zijn. Met aanpassing daarvan kan je een hoop erfbelasting besparen.

Oudere testamenten

Ook hier in de regio zijn in die tijd dat soort korte testamenten gemaakt, die in die tijd zeer gangbaar waren. Het zijn langstlevende testamenten, waarbij de echtgenoot (partner) tot enig erfgenaam wordt benoemd. De kinderen worden daarin niet tot erfgenaam benoemd.

Het risico van dit soort testamenten is dat er mogelijk flink wat erfbelasting moet worden betaald wanneer de kinderen erven (na het overlijden van de langstlevende).

Hoe kan ik besparen met een ander soort testament ?

Met het volgende voorbeeld kan ik laten zien wat een nieuw testament aan erfbelasting kan besparen: Een echtpaar is getrouwd (in gemeenschap van goederen), ze hebben 2 kinderen en aan bezit (naast wat rekeningen) een eigen woning vrij van hypotheek. Ik neem hiervoor de gemiddelde waarde van een woning in Nederland van 222.000 euro.

Als de man overlijdt en het echtpaar heeft testamenten waarin ze alleen elkaar tot erfgenaam benoemen, dan zal na het overlijden van de man zijn echtgenote nog geen erfbelasting hoeven te betalen. Dat komt omdat de hele erfenis valt binnen het vrijgestelde bedrag voor de echtgenote.
Stel dat de echtgenote 10 jaar later overlijdt, en de waarde van hun bezit nog steeds hetzelfde is, dan zullen hun 2 kinderen bij elkaar ongeveer 18.000 euro aan erfbelasting moeten betalen.

Wanneer dit echtpaar meer moderne testamenten had gemaakt, waarin naast de langstlevende echtgenote ook de 2 kinderen tot erfgenamen waren benoemd dan was de erfbelasting veel lager uitgekomen. (Overigens erven de kinderen bij dit soort testamenten “op papier”, zodat zij feitelijk ook pas na het 2e overlijden hun erfdeel krijgen uitbetaald).

Met deze moderne testamenten zou na het overlijden van de man zijn echtgenote totaal ongeveer 3.500 euro aan erfbelasting moeten betalen. Bij het overlijden van deze echtgenote na 10 jaar zouden de 2 kinderen bij elkaar ongeveer nog 5.000 euro moeten betalen.

Dit betekent dus in totaal ongeveer 8.500 euro aan erfbelasting en dus een besparing van bijna 10.000 euro aan erfbelasting door deze moderne testamenten.

Uiteraard zal de besparing minder zijn als u een lagere overwaarde heeft op uw woning, maar u ziet uit het voorbeeld dat u niet rijk hoeft te zijn om te kunnen besparen door een goede erfenis planning.

Als u meer wilt weten over testamenten of uw huidige testament wilt laten beoordelen, dan kunt contact opnemen voor een vrijblijvend advies.