Expositie van Opmerkelijke Nalatenschap

Expositie van Opmerkelijke Nalatenschap

Een opmerkelijke nalatenschap staat komend Pinksterweekeinde centraal tijdens een expositie in de kantoorruimtes van het Lissese Advocatenkantoor Dekker / Notariskantoor Boon aan de Heereweg. Het gaat om een selectie uit de vele honderden schilderijen die jarenlang lagen opgeslagen in een kelderruimte in Noordwijk en die zijn vervaardigd door de in 2013 overleden Noordwijkse kunstenaar Cees van den Berg (1935).

De ‘ontdekking’ van de collectie  heeft onder meer geleid tot een boek  dat tijdens de expositie ten doop wordt gehouden. De inhoud spitst zich vooral toe op de bollenvelden die de kunstenaar heeft geschilderd in onder meer Noordwijk, Noordwijkerhout, Teylingen en  Lisse.

Advocaat Jan Dekker, die het kantoorpand deelt met notaris Jaap Boon, is razend enthousiast over het feit dat Lisse de primeur heeft van deze expositie.
Hij zegt:’ Ik ben een echte liefhebber van alles wat met de cultuurhistorie van deze streek heeft te maken en met name het onderdeel kunst spreekt mij zeer aan. Vandaar ook dat ik direct contact heb opgenomen met de ‘ontdekkers’ van de schilderijencollectie toen ik hoorde dat zij zulk mooi materiaal hadden voor een expositie. Na een lange pauze kan aldus de traditie weer opgepakt worden met “Beelden van Bollen 2.0”.’

Dat enthousiasme was er ook bij notaris Boon. Hij zegt:’ Ik kende het werk van deze schilder niet maar toen ik het overzicht van zijn werken onder ogen kreeg, wilde ook ik graag ruimte beschikbaar stellen voor deze bijzondere tentoonstelling. Een buitenkansje voor Lisse.’

Deze expositie beperkt zich overigens alleen niet tot een uitgebreide selectie van schilderijen die Cees van den Berg gedurende zijn leven maakte. Zo zijn van een andere bollenstreker- al vele jaren geleden overleden- unieke kleurenfoto’s te zien van arbeid op het bollenland.
Het gaat om hartverwarmende impressies uit de tijd dat er van mechanisatie in de streek nog niet of nauwelijks sprake was.

De landimpressies zijn eind jaren vijftig en begin jaren zestig gemaakt door de Sassenheimse fotograaf Wim Heybroek. Voor deze tentoonstelling zijn foto’s mega-groot afgedrukt (120 x 120 cm). Daardoor komt de ‘ouderwetse’ arbeid op het land zeer indrukwekkend in beeld.

De initiatiefnemer van deze tentoonstelling- Bulb Art Holland- heeft voor bezoekers van de expositie nog wat andere verrassingen in petto zoals een collectie rubberen stempels en sjablonen.
Die dateren uit de tijd dat op bloembollenkisten die bestemd waren voor de export, nog handmatig de bestemmingen werden aangebracht. Voorts een hoeveelheid in hars gegoten tulpen, ook wel bekend als ‘eeuwig bloeiende tulpen’.

Eveneens aandacht voor kunst die betrekking heeft op gaasbakken, een typisch bollenstreekproduct dat al meer dan tachtig jaar in gebruik is voor de opslag van bloembollen.
Tineke Lefeber uit Lisse vervaardigde uit oude exemplaren onder meer een reeks handige bijzettafeltjes en andere kunstvoorwerpen. Timmerman Jan den Hollander uit Sassenheim ontwierp, eveneens van gaasbakkenhout, een meer dan drie meter lange designtafel.

In de tuin aan de achterzijde van het kantoor, komt een vijftien meter lange wand waarop bezoekers van de expositie zich kunnen uitleven met spuitbussen (graffiti), viltstiften en andere schildermateralen. Zo ontstaat gedurende de expositiedagen een kunstwerk met als thema de Bollenstreek. En er is meer…

De expositie wordt op 23, 24 en 25 mei gehouden in het pand Heereweg 266 in Lisse, schuin tegenover de St.Agathakerk. Op deze dagen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Vrij toegang voor iedereen.