Goed het nieuwe jaar in

Goed het nieuwe jaar in

Allereerst wil ik iedereen een goed, gezond en voorspoedig 2015 wensen.

Uiteraard is het met de kerstdagen en de jaarwisseling een tijd om niet alleen terug te kijken, maar ook om alvast vooruit te blikken. Wat gaat 2015 voor ons brengen?

Na jaren van economische teruggang en op z’n best een pas op de plaats zijn er nu toch duidelijke tekenen dat de economische groei doorzet en versnelt. De prognose voor Nederland is een groei met 1,5%. De voorspellingen van de overheid en de verschillende economische bureau’s geven dit aan. Deze groei zien we ook terug in een stijging in het consumentenvertrouwen. Dat vertrouwen zal ook gaan doorwerken in verhoging van de bestedingen in het komende jaar.

Ook zie ik een duidelijke verbetering in de bouwsector die het al jaren moeilijk heeft gehad. Het aantal nieuwbouw-woningen dat wordt gebouwd en wordt opgeleverd stijgt weer en ook wordt een groeiend aantal nieuwe projecten ontwikkeld. Deze verbetering is niet alleen goed voor de bouw en voor installatiebedrijven zelf, maar uiteraard ook leveranciers van keukens, badkamers en woninginrichting.

Bij de bestaande woningen zie ik ook een groei in het aantal huizen dat wordt verkocht en een lichte stijging van de koopprijzen. (In Amsterdam worden zelfs al woningen boven de vraagprijs verkocht, maar ja dat is de Amsterdamse markt…).

Niet iedereen zal die groei meteen gaan merken. Er zijn nog steeds sectoren die het moeilijk hebben. Ook de werkeloosheid is nog hoog, maar die zal gaan teruglopen met een lichte groei in banen dit jaar.

Al met al kan je dus een positieve stemming om je heen opvangen. Dit merk ik in mijn praktijk ook aan ondernemers die weer vooruit willen denken, door ondernemingen te beginnen en BV’s op te richten om nieuwe projecten op te zetten. Ook zie ik ondernemers hun bedrijf klaar maken voor een overdracht aan de volgende generatie, of overname buiten de familie.

Laten we deze positieve stemming vast houden voor het nieuwe jaar.