Goed het nieuwe jaar in

Goed het nieuwe jaar in

Allereerst wil ik iedereen een goed, gezond en voorspoedig 2016 wensen.
Uiteraard is het met de jaarwisseling een tijd om alvast vooruit te blikken.
Wat gaat 2016 voor ons brengen?

Het ziet er naar uit dat we de economische crisis nu echt achter ons laten, omdat de economische groei doorzet en versnelt. De prognose voor Nederland is een groei met 2% tot 2,5%. De voorspellingen van de overheid en de verschillende economische bureau’s geven dit aan. Die groei zien we ook terug in een stijging in het consumentenvertrouwen.

Dat vertrouwen zal ook gaan doorwerken in verhoging van de bestedingen in het komende jaar.

Ook zie ik een duidelijke verbetering in de bouwsector die het al jaren moeilijk heeft gehad. Het aantal nieuwbouw-woningen dat wordt gebouwd en wordt opgeleverd stijgt weer en ook wordt een groeiend aantal nieuwe projecten ontwikkeld. Deze verbetering is niet alleen goed voor de bouw en voor installatiebedrijven zelf, maar uiteraard ook leveranciers van keukens, badkamers en woninginrichting.

Bij de bestaande woningen zie ik ook een groei in het aantal huizen dat wordt verkocht en een stijging van de koopprijzen. (In Amsterdam worden zelfs regelmatig woningen boven de vraagprijs verkocht, maar ja dat is de Amsterdamse markt…). Met de stijging van de koopprijzen daalt ook het aantal huizen dat “onder water staat”. Zonder die restschuld is het ook weer makkelijker door te stromen op de woningmarkt.

Per 1 juli 2016 wordt wel de bovengrens voor een nieuwe Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verlaagd van € 245.000 naar € 225.000. Daar slaat weer tegenover dat tweeverdieners iets meer financieringsruimte krijgen. (Op basis van het advies van het Nibud wordt jaarlijks de maximale financieringsruimte in de regeling hypothecair krediet aangepast).

Niet iedereen zal die groei meteen gaan merken. Er zijn nog steeds sectoren die het moeilijk hebben. Ook de werkeloosheid is nog hoog, maar die zal gaan teruglopen met een groei in banen dit jaar.

Al met al kan je dus een positieve stemming om je heen opvangen. Dit merk ik in mijn praktijk ook aan ondernemers die weer vooruit willen. Met gunstiger voorspellingen worden plannen in werking gezet, door ondernemingen te beginnen en BV’s op te richten of samenwerkingsverbanden op te zetten voor nieuwe projecten. Ook zie ik ondernemers hun bedrijf klaar maken voor een overdracht aan de volgende generatie, of overname buiten de familie.

Laten we deze positieve stemming vast houden voor het nieuwe jaar.