Kan Blockchain het Kadaster en de notaris vervangen?

Kan Blockchain het Kadaster en de notaris vervangen?

“Blockchain” is de technologie achter de Bitcoin en is bedoeld om als onafhankelijk netwerk transacties vast te leggen die niet achteraf gemanipuleerd kunnen worden. De vraag is of met deze Blockchain-technologie het Kadaster en de notaris kan worden vervangen.

Verkoper en koper sluiten een overeenkomst tot verkoop van een woning, zijn het eens over de prijs en de overdrachtsdatum. Ze voeren een geheime code in, de transactie wordt verwerkt via Blockchain en de overdracht is een feit zonder dat er een notaris of het Kadaster aan te pas is gekomen. Ideaal klinkt het, want hoe moeilijk kan dat zijn?

Het Kadaster onderzoekt zelf al jaren de mogelijkheden van gebruik van Blockchain en het blijkt dat dit proces veel moeilijker te automatiseren is dan je zomaar zou denken.

Enkele problemen waar je bij Blockchain tegen aanloopt zijn de volgende:

  1. Hoe weet je met wie je als andere partij te maken hebt?

Bij online transacties kan iemand zich makkelijk verschuilen achter een andere identiteit. Is die andere partij werkelijk de koper? Als die identiteit niet op een betrouwbare manier wordt vastgesteld, dan kan er een heel andere persoon eigenaar worden dan diegene die staat geregistreerd.

  1. Hoe ga je om met niet-standaard situaties?

Verkoop van een bestaande woning door verkopers aan kopers is op zich een goed voorspelbare transactie. Helaas is de werkelijkheid veel complexer:

– Wat als een van de verkopers overlijdt en de erfgenamen van de verkoper moeten meetekenen? Die erfgenamen zijn in een geautomatiseerd systeem niet bekend.

– Wat als één pand wordt gesplitst in zes appartementen. Die appartementen zijn dan vervolgens los van elkaar over te dragen. Hoe maak je dan in de Blockchain van 1 Block (1 pand) opeens 6 Blocks (6 appartementen)?

– Wat als die zes appartementen niet eigendom zijn, maar aan de bewoner in erfpacht zijn uitgegeven en de Gemeente de grondeigenaar is (zoals vaak in grotere steden als Amsterdam, Den Haag of Rotterdam)? Dan heb je nog meer Blocks en sub-Blocks in de Blockchain.

  1. Wie vult een nieuw Blockchain-kadaster met gegevens?

Als je overstapt op een nieuw systeem dan moet je zeker weten dat de begin-gegevens correct zijn. Blockchain is een heel veilige manier om transacties te doen, maar zegt op zichzelf niets of de juiste gegevens worden overgedragen. Zijn er in het begin foute gegevens opgeslagen dan blijven die fouten in het systeem zitten (Zeker met complexe situaties, zoals erfenissen of recht van erfpacht kunnen rechten al gauw fout worden geregistreerd). Als die fouten worden ontdekt, wie geef je dan toestemming om die fouten te herstellen?

Duidelijk is dat wanneer je op zo’n nieuw systeem wilt overstappen er toch nog steeds poortwachters, zoals de notaris en het Kadaster nodig zijn.