Negatieve rente over waarborgsom

Negatieve rente over waarborgsom

Om de Europese economie aan te jagen heeft de Europese Centrale Bank de afgelopen jaren de belangrijkste rente-tarieven (zoals bijv. de Euribor) steeds verder verlaagd. Hierdoor is het voor bedrijven en particulieren goedkoper geworden om te lenen, zoals bijv. voor aankoop van een woning door middel van lage hypotheekrente.

De keerzijde is dat een spaarder tegenwoordig bijna geen rente meer ontvangt over zijn spaartegoed. De bank zelf heeft namelijk te maken met een negatieve spaarrente, wanneer zij geldbedragen stalt bij de Europese Centrale Bank. Dat houdt dus in dat een bank geld moet betalen over haar spaar tegoed bij de Europese Centrale Bank. Die negatieve rente rekenen Nederlandse banken inmiddels ook door aan grote bedrijven en instellingen, zoals bijv. ziekenhuis-instellingen.

Een aantal grote banken heeft de afgelopen tijd aangekondigd dat ook particuliere spaarders met negatieve rente te maken kunnen krijgen, maar daarbij aangegeven dat dit (vooralsnog) niet speelt bij spaarbedragen onder euro 100.000 per persoon.

Ook notariskantoren hebben te maken met (spaar)gelden van particulieren, bedrijven en instellingen. Wanneer een woning wordt gekocht staat er meestal in de koopovereenkomst dat de koper binnen een paar weken 10% van de koopsom als waarborgsom moet storten op de notaris-rekening. (De koper kan er ook voor kiezen om door een erkende financiële-instelling een bankgarantie te laten stellen voor dat bedrag.) Die waarborgsom of bankgarantie is bedoeld als schadevergoeding voor de verkoper, wanneer de koper zijn afspraken niet nakomt. Dit kan bijv. spelen wanneer de koper besluit niet bij de notaris te tekenen voor de eigendomsoverdracht van de woning.

Negatieve rente over de waarborgsom
Wat gaat er gebeuren wanneer de banken ook een negatieve rente gaan rekenen over de waarborgsom? Die negatieve rente gaat de notaris dan doorberekenen aan de kopers. Daardoor wordt de waarborgsom die op de notaris-rekening is gestort iedere dag net wat minder waard. Dat betekent dat de koper iedere dag een bedrag aan rente zou moeten bijstorten op de notaris-rekening, iets wat niet erg praktisch is.

In het voorbeeld van de koper die niet wil tekenen voor een eigendomsoverdracht, zal die weigerende koper ook meestal niet te bewegen zijn om extra rente te gaan bijstorten. Hoe langer die koper weigert om mee te werken, hoe lager het bedrag zal zijn dat de verkoper als schadevergoeding krijgt uitgekeerd van de notaris-rekening.

Ook hypotheekgelden die de bank voor de koper stort op de notaris-rekening worden met negatieve rente lager wanneer de eigendomsoverdracht moet worden uitgesteld. Dan zal de koper rente moeten bijstorten.

Nou ik hoop dat de banken voorkomen dat er negatieve rente wordt gerekend over de cliënten-gelden op de notaris-rekening, aangezien dat veel rompslomp, ergernis en conflicten zal vermijden.