Steeds meer starters hebben ouders nodig voor aankoop eigen woning

Steeds meer starters hebben ouders nodig voor aankoop eigen woning

Steeds meer starters hebben ouders nodig voor aankoop eigen woning

Steun van ouders

Uit recent marktonderzoek blijkt dat steeds vaker ouders moeten bijspringen wanneer starters een eigen woning gaan aankopen.

Bijna 65 procent van de groep starters in de leeftijd van 20 tot 35 jaar verwacht extra financiële steun nodig te hebben voor de aankoop. Van die leeftijdsgroep is 59 procent van plan om daarvoor bij de ouders aan te kloppen.

Er is dan ook een groeiende groep jongeren die niet of niet zonder steun van anderen een eigen woning kan aankopen. Als de rente straks gaat stijgen dan wordt dit probleem alleen nog maar groter. Dan wordt het verschil tussen de huizenprijzen en hoe veel je zelf kunt lenen alleen nog maar groter.

Daar komt ook nog eens bij dat sinds begin van dit jaar de kosten koper niet meer meegefinancierd mogen worden in een hypotheeklening en dus met eigen geld betaald moeten worden. Sinds 1 januari 2018 is het namelijk zo dat maximaal 100 procent van de taxatiewaarde van de woning mag worden geleend. In het vorige jaar was dat nog 101 procent.

Familiebank

In sommige gevallen kan de oplossing worden gezocht door het afsluiten van een geldlening bij de familie. Zo’n familielening kan ook gunstig zijn voor de persoon die het geld uitleent om daarmee meer rendement te behalen. Voor de starters die aan de voorwaarden voldoen, is de rente die zij aan het familielid betalen gewoon als ‘hypotheekrente’ aftrekbaar.

Wanneer voor die aankoop een deel van de koopsom bij de familie wordt geleend en een deel bij een bank, dan zal de bank bij de offerte-aanvraag overigens wel kijken welke maandelijkse lasten er voor de starters bijkomen door die familielening. Dit doet de bank om te controleren of de totale maandelijkse lasten nog wel goed te dragen zijn voor die starters.

Schenking

Naast een lening is in sommige gevallen ook een schenking aan de starters mogelijk. Wanneer die schenking wordt gebruikt voor aankoop of verbouwing van een eigen woning of aflossing op de hypotheek, dan is een schenking tot circa euro 100.000 vrij van schenkbelasting nog steeds mogelijk. Wel geldt er een leeftijdsgrens voor de starter van tussen 18 en 40 jaar. Heeft de starter in het verleden al een schenking ontvangen die hoger is dan de normale jaarlijkse schenkingsvrijstelling, dan is bij latere schenking slechts een lager bedrag vrijgesteld.

Voor meer informatie over de Familiebank of de eigen woning schenking kun je contact opnemen voor een vrijblijvend advies.